Na finančních trzích v posledních dnech a týdnech vládne strach a nejistota. Rozšiřující se opatření v rámci boje proti nové nemoci po celé Evropě a USA dál zvyšuje nervozitu a obavy o budoucnost. My jsme pak svědky propadů na trzích a stále častěji se můžeme dočíst o „ztrátách“. Aby toho nebylo málo, tak se země těžící a vyvážející ropu (OPEC) a Rusko nedohodli na dalším koordinovaném postupu a Saudská Arábie ohlásila zvýšení těžby této strategické suroviny. To zapříčinilo rekordní pád cen ropy a na finanční trhy se doslova vlila další panika.

V praxi to znamená, že jen za poslední měsíc světové trhy propadly o 10 – 15% s tím, že cena ropy se na světových burzách propadla o cca 31%. U ropy to ovšem nemusí být nutně špatná zpráva. Ropa je strategická surovina a její cena se tak odráží v cenách většiny zboží. Pokud se cena ropy sníží, sníží se i výrobní náklady firem a může se tak zvýšit jejich marže a ziskovost.

Dlouhodobě tak nižší cena ropy může být spíše stimulem pro další hospodářský růst. Zároveň se automobilisté mohou těšit na nižší ceny pohonných hmot.

Proč se trhy propadly?

Opatření pro zamezení šíření se stále rozšiřují. Zakazují se hromadné akce, kontrolují se tělesné teploty na hranicích a rozdávají se informační letáky s návodem

jak postupovat. Podobná opatření se zavádějí po celém světě a investoři tak mají strach, co se bude dál dít a pod tíhou stresu prodávají. To „táhne“ trhy směrem dolů. Zároveň lidé částečně mění své návyky. Omezuje se výroba, nákupy a hodně lidí nechodí do práce, děti do škol. Obecně klesá ekonomická aktivita. To potrvá do doby, kdy bude nalezen lék či vakcína a svět se opět vrátí do „normálního stavu“. Do té doby se musíme připravit na zvýšenou volatilitu a případné další propady na trzích.

Co je ztráta a co je pokles?

V médiích se můžete stále častěji setkat se slovy jako je „ztráta“ apod. Co to u investování znamená? V případě, že na trzích dochází k propadům cen a portfoliu klesá výkonnost nebo jeho hodnota mluvíme o POKLESU. Ztráta vzniká POUZE v případě, kdy klient prodává pod cenou. To je zásadní rozdíl.

Klient by neměl současné dění na trzích vnímat u svého portfolia jako ztrátu. O nic nepřišel. Jedná se o dočasný pokles hodnoty jeho portfolia. Ten samozřejmě může trvat i delší dobu a to v řádu týdnů či měsíců. To, že hodnota portfolia kolísá, je u investování normální.

Pokud se dnes podíváme na trhy, tak pohled může být dosti děsivý. Jen index S&P 500 více méně odepsal zhodnocení za loňský rok.

Pokud se ale podíváte alespoň na horizont posledních 5-ti let , situace už vypadá zcela odlišně.

Pokud chcete probrat další možnosti investování, nebo máte jakýkoli dotaz, kontaktujte mě, budu se těšit.