Příchod zimy a především pak pořádné sněhové nadílky udělá každoročně radost nejednomu milovníkovi zimních sportů. A to jak v případě klasického lyžování, tak i pokud vyrážíte do hor za skialpinismem. Rozhodně nezapomínejte na kvalitní cestovní pojištění. Vyrazit za sněhem bez něj je totiž obrovské riziko nejen pro vaši peněženku, ale především pro vaše zdraví.

Nenechte se studeným počasím odradit a objevte kouzlo zimních sportů a radovánek. Mějte však na paměti, že běžné cestovní pojištění se nevztahuje na rizikové sporty.

Nebezpečí úrazu na vás číhá nejen při aktivní dovolené v zahraničí, ale také v tuzemsku. Úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti poskytne klid pro tyto rizikové aktivity i v rámci České republiky.

Pokud si jedete užít zimu do zahraničí, je nezbytné pamatovat na to, že mnohdy náklady na ošetření i banálních zranění vychází na stovky tisíc korun. Bez cestovního pojištění budete muset vše zaplatit z vlastní peněženky. Pokud jste právě na dovolené a chtěli jste si pořádně zadovádět, zamrzí taková situace dvojnásob, protože přijdete nejen o možnost si zalyžovat, ale také o peníze.

Před sjednáním pojištění se nezapomínejte přesvědčit, zda vybrané cestovní pojištění dostatečně kryje vámi plánované činnosti. Doporučuji také se pečlivě seznámit s výluky daného pojištění.

V základní sazbě pojištění je zahrnuto provozování rekreačních, základních sportů. Pojištění samozřejmě hradí úrazy způsobené při běžných zimních aktivitách jako je např. rekreační lyžování nebo třeba běžkování na vyznačených trasách. Některé sporty však pojistíte obtížněji, protože je společnosti berou jako rizikové či extrémní. Provozování rizikových sportů je pojištěno za příplatek. Cestovní pojištění rizikových sportů patří mezi dražší pojistky, a proto se vyplatí porovnat nabídky více pojišťoven.

Sporty uvedené v kategorii nepojistitelné sporty není možné pojistit. O zařazení sportů vždy rozhoduje pojistitel, takže každá pojišťovna nemá danou sportovní aktivitu ve stejné skupině. Doporučuji pojistit dostatečně i odpovědnost za škody, které způsobíte třetím stranám. Může se stát, že nechtěně srazíte jiného lyžaře na sjezdovce nebo se vám přihodí podobné nahodilé události. V rámci pojištění odpovědnosti vám pojišťovna uhradí škody, které při cestování způsobíte na životě, zdraví či majetku třetí osoby a rovněž náklady léčení vynaložené zdravotní pojišťovnou nebo zdravotnickým zařízením na zdravotní péči třetí osoby.

Pokud nebudete provozovat aktivní sporty po celý čas své dovolené, ale pouze omezeně několik vybraných dnů, některé pojišťovny dokážou nabídnout pojištění v rozsahu aktivních sportů ve vámi zvoleném termínu. Neplatíte potom zbytečně za to co nepotřebujete.

Je třeba dobře zvážit, jestli v případě plánovaných aktivit není vhodné mít ve svém pojištění zahrnutý i případný zásah horské služby. Pojišťovny nabízí i možnost pojištění sportovní výbavy. Vztahuje se i na náklady spojené s pronájmem náhradního sportovního vybavení při krádeži vaší výbavy, na vaši povinnost nahradit škodu na pronajatém sportovním vybavení atd.. Do sportovní výbavy se počítá sportovní výzbroj, sportovní výstroj a sportovní potřeby, včetně jejich příslušenství, jako např. lyže, snowboardy, přilby a jiné ochranné pomůcky tzn. věci sloužící výlučně k provozování amatérské sportovní činnosti.

Cestovní pojištění není radno podceňovat, ne vždy hraje rozhodující roli pouze nejnižší cena pojištění. Zavčas zvažte různá rizika, která souvisí například s tím, zda pojedete na dovolenou za rekreačním sportem či za adrenalinem, jestli budete pobývat v tuzemsku či v zahraničí nebo kterým sportům konkrétně se chcete věnovat.

Jak jsme si pověděli, každá pojišťovna tyto služby oceňuje jinak a rovněž si stanovuje výluky z pojištění individuálně. Pokud se na svých cestách ocitnete v nesnázích, zavolejte asistenční službu. Telefonní číslo máte uvedené také na vaší kartičce cestovního pojištění.