Každý z nás si přeje vést spokojený, plnohodnotný, kvalitní život a věnovat se věcem, které nás baví. Takové přání jde jen stěží splnit bez peněz. Hlavní roli však nehraje to, kolik vyděláváme, ale jak se o své peníze staráme. Právě k tomu slouží finanční plánování, které umožňuje vytvářet si finanční rezervu pravidelně a dlouhodobě. Význam finančního plánu Vám vysvětlím na třech reálných číslech.

4 501 224

je počet všech exekučních záznamů vedených loni v červnu u 749 449 osob. Většina exekucí je dnes vedena proti lidem dlužícím menší částky do cca 50 000 korun, které si většinou půjčili od nějaké nebankovní společnosti. Tím roztočili pověstnou spirálu dluhové pasti. Jak se tedy vyhnout jejich osudu? Pomocí Vašeho osobního finančního plánu. Díky němu si postupně vytvoříte finanční rezervu alespoň ve výši tří až šesti měsíčních výdajů domácnosti.

13 479

je průměrný starobní důchod v Česku na sklonku minulého roku. V té době zde bylo celkem 2 400 479 penzistů. Jejich počet samozřejmě dál roste. „Koncem loňského roku byla průměrná hrubá mzda 38 525 korun. Jakmile člověk s průměrnou mzdou začne čerpat starobní důchod, klesne jeho příjem o 60 %,“Ruku na srdce, jak dlouho byste dokázali fungovat se svými měsíčními výdaji, pokud by se Vám mzda či plat snížila o 60 %? „I zde poslouží dlouhodobý finanční plán, který Vás připraví na důstojný život ve stáří,“

122 098

Aktuálně si na důchod spoří 4 501 224 Čechů, penzijní společnosti jim tak dohromady spravují 549,592 miliardy korun. To je pochopitelně jen stěží představitelná částka, ale zkuste ji vydělit zmíněným počtem lidí spořících si u penzijních společností. Průměrná naspořená částka tak vychází na 122 098 korun. Tu lze využít jako dlouhodobé přilepšení ke státnímu důchodu, kdy musíme počítat s velkým propadem příjmů:

přilepšení k penzi na 10 let  ►  1 017 korun měsíčně

přilepšení k penzi na 20 let  ►  508 korun měsíčně

Takové přilepšení je fajn, ale pro většinu není vůbec dostatečné. S finančním plánem proto klientům pomáhám dosáhnout několikanásobně vyšší soukromé renty ve stáří.

Díky na míru sestavenému finančnímu plánu budete mít dostatek prostředků na důležité věci, které v životě potřebujete, například na vlastní bydlení, vzdělání dětí nebo na finanční nezávislost a zajištěné stáří.

S vytvořením, úpravou i pravidelnou aktualizací Vašeho finančního plánu Vám rád pomůžu.