Chatařská/chalupářská sezóna se pomalu chýlí ke konci, lidé zazimují svá letní sídla a mnohdy se vrátí až za několik měsíců. Policejní statistiky pravidelně upozorňují, že opuštěné rekreační objekty se v zimních měsících velmi často stávají velkým lákadlem pro zloděje. Na objektu se nemile dokáže podepsat i nepřízeň počasí.

Případné škody, resp. výdeje dokáže zmírnit jen dobře nastavené pojištění !!!

Co lze pojistit?

Stavební součásti, příslušenství a přípojky, vedlejších objekty (hospodářské budovy, garáže, bazény, skleníky, ploty, chodníky), stavební materiál a věcí sloužící k výstavbě, opravám nebo údržbě, vybavení rekreační domácnosti a předměty sloužící členům domácnosti (audiovizuální a výpočetní technika, fototechnika, sportovní vybavení, starožitnosti, knihy, oblečení, zahradní technika, apod.

Možná rizika?

Požár, působení kouře, vodovodní škody, vichřice, kroupy, blesk, výbuch, přímý úder blesku, sesuv půdy, zřícení skal nebo zeminy, sesuv nebo zřícení lavin, tíha sněhu nebo námrazy, zřícení letadla, jeho části nebo nákladu, pád stromů, stožárů nebo jiných věcí, náraz dopravního prostředku, vodovodní nebezpečí, krádež nebo loupež, vandalismus, předpětí nebo podpětí případně zkrat, zatečení atmosférických srážek, náhrada vodného a stočného, havárie rozvodů, poškození zateplení domu zvířetem, poškození oplocení zvěří, škoda při stavebně montážních pracích, náhradní ubytování stane-li se v případě pojistné události neobyvatelnou a dle varianty a nabídky konkrétní pojišťovny také rozsah asistenčních služeb.

Pojištěná nemovitost neznamená pojištěná domácnost

Nemovitost = samotná chata, garáž, sklep, kůlna, altán, bazén, okapy, oplocení, dveře, okna.

Domácnost = vybavení a to ať jde o nábytek, domácí spotřebiče nebo sportovní náčiní, zahradní nábytek, nářadí, sekačka, atd…

O svůj majetek musíte pečovat

Je velmi krátkozraké se domnívat, že tím, že jste svou nemovitost pojistili, nemusíte se už o nic starat. Když se něco stane, pojišťovna to zaplatí. Pojištění totiž nezbavuje majitele povinnosti o svou nemovitost řádně pečovat a pojišťovny se v případě, že vaši nemovitost například poškodí přírodní živly, zajímají, o pravidelné udržování.

Pokud by například do chalupy dlouhodobě zatékalo poškozenou střechou a důsledkem toho by shnily trámy, tak pojišťovna bude své plnění krátit, protože majitel zanedbal své povinnosti. Vyplatí se vám zaznamenat a archivovat veškeré realizované rekonstrukce či opravy, případně faktury za práci řemeslníků, abyste mohli prokázat, že o svou nemovitost pečujete.

Pokud na vaší nemovitosti dojde ke škodní události vlivem povětrnostních podmínek, vše zdokumentujte například pořízením fotek, které poskytnete pojišťovně. V případě krádeže nezapomeňte na místo zavolat policii, jinak byste se mohli o plnění pojišťovny připravit. Pokud se totiž ukáže, že jste měli celou zimu odemčené dveře nebo jste nezavřeli přívod vody, může se stát, že nedostanete ani korunu. Jednoduše proto, že jste zanedbali svou povinnost škodě předejít. A ta je daná občanským zákoníkem.

Při zazimování chaty proto nezapomeňte:

– zavřít přívod vody a vypustit kohoutky, vypnout plyn a elektřinu, zkontrolovat, jestli nejsou na střeše díry, kterými může zatékat dovnitř ujistit se, že na pozemku nemáte žárný strom, který je ve špatném stavu a mohl by na chatu spadnout ….

– nezbytná kontrola střechy, i malé poškození bez povšimnutí může vyvolat další nepříjemné následky, které vás mohou stát mnohem větší sumu peněz. Nezapomeňte při tom ani na hromosvod.

– pozornost věnujte také komínu. Máte-li otevřený komín, popřemýšlejte, zda si na něj raději nepořídit vnější kryt, který zabraňuje průniku vody nebo sněhu. Kdyby v komíně zamrzla voda, mráz by ho mohl roztrhnout, stejně tak i komínové nebo krbové vložky.

–   nezapomínejte všechny stavební otvory (vstupní dveře, okna)

– máte-li pojištěný rekreační objekt proti krádeži, dejte pozor, abyste splnili požadovanou úroveň zabezpečení. Pokud by došlo k vloupání a škodě, pojišťovna by v případě, že nebyl objekt zabezpečen podle smluvních podmínek, krátila plnění, nebo by peníze vůbec nevyplatila.

Správné nastavení pojistné částky

Důležité je smlouvu pravidelně aktualizovat, aby pojistná částka vždy odpovídala hodnotě vašeho majetku. Zdaleka ne každá pojišťovna přitom zahrnuje veškerá potřebná rizika už do základní pojistky. V takovém případě si musíte sjednat připojištění, které je pokryje. Dobře pohlídejte výluky.

Nejvíce chaty ohrožují přírodní živly

Podle pojišťoven přírodní živly připadají na 80 % nahlášených škody. Na krádeže a vloupání připadá pouhých 20 %. Nejvíce škody připadá na vichřice a krupobití. Takové řadění přírody nejčastěji odnese střecha, pergoly, přístřešky, ploty, skleníky apod.

Několik účinných rad na závěr

Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v chatě, ale odvezte je raději do bezpečí! Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte pokud možno po celý rok. Při podezření z vyloupení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a neprodleně věc oznamte policii a aktivně očekávejte její příjezd. Vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu.

Udržujte dobrý vztah se sousedy. Nejen, že vám mohou jako první nahlásit viditelnou škodu na budově, ale můžete je poprosit i o pravidelnou kontrolu vnitřních prostor.