Žádná budova není naprosto nedobytná pro zloděje, žádná neodolá přírodním živlům. Správně zvolené pojištění dokáže „chránit“ před škodami vzniklými působením živlů, zloději a před dalšími riziky.

Pojištění stavby (nemovitosti)

Za stavbu se počítají zdi a vše co je s nimi pevně spojeno. V případě rodinného domu je možné pojistit:

Pojištění domácnosti

V rámci tohoto pojištění pojišťovna hradí škody na vybavení, které se nachází v dané domácnosti. Co lze pojistit:

Volitelná připojištění

Kromě základních nebezpečí a vodovodních škod si lze připojistit následující nebezpečí. Tímto se pojistíte proti následujícím rizikům:

Pojištění odpovědnosti z nemovitosti

V tomto případě jsou pojištěny škody způsobené stavem dané nemovitosti. Typickými škodami v rámci tohoto pojištění je zlomení nohy návštěvy při stoupnutí na zmrzlý chodník, pád tašky ze střechy někomu na hlavu nebo prasknutí potrubí v bytě a vyplavení bytů nacházejících se pod daným bytem.

Pojištěnou osobou je vlastník nemovitosti. Pojištění je bez spoluúčasti.

Asistenční služby

Součástí pojištění jsou základní asistenční služby – pomoc ve specifických nouzových situacích. Rozšířená asistence nabízí vyšší limity.

Součástí asistence je např.:

Jak nejlépe ochránit svou stavbu

U pojištění rodinného domu, rekreačního objektu, ale i bytového domu sjednávat pojištění v nových cenách. Jde o částku, za kterou by bylo možné nemovitost například v případě požáru, povodně, nebo třeba výbuchu plynu opětovně postavit. Tržní cena při pojištění rodinného domu není vůbec rozhodující, Hodnotu nemovitosti stavební hodnota nemovitosti, respektive pojistná kalkulačka dané pojišťovny. V případě zařízení domácnosti je to jednodušší. U pojištění domácnosti stanovíme pojistnou částku tak, aby v případě škody postačila na obnovení domácnosti do původního stavu.

Důležité je zamyslet se nad šíří pojištěných rizik a podle toho si vybrat vhodný produkt. V případě krytí konkrétních rizik se již podmínky pojišťoven liší, a to někdy i dost výrazně.

Zajímalo by Vás zjistit, jestli máte nastaveno pojištění Vašeho majetku správně a jestli neplatíte víc než je třeba? Pokud ano, napište mi a rád se s Vámi na to podívám.